Hoppa till innehåll

Frågor och svar

Här har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren om hur bostadskön fungerar.

Hur fungerar bostadskön?

Vi samarbetar med både privata och kommunala hyresvärdar i hela regionen och förmedlar alla bostäder i turordning efter kötid.

Alla som är registrerade i bostadskön tillhör en gemensam kö. För att bli aktuell för en bostad behöver du anmäla ditt intresse. Bostäderna förmedlas till den sökande med längst kötid som samtidigt uppfyller hyresvärdens krav. När du hamnar på första plats för en bostad försvinner dina övriga intresseanmälningar.

Hur registrerar jag mig i bostadskön?

Du registrerar dig som bostadssökande på vår webb.

För att registrera dig behöver du ha en egen e-postadress. Efter att du registrerat dig och betalat den årliga köavgiften kan du börja anmäla intresse på bostäder. Du kan ställa dig i bostadskön det år du fyller 16 år.

How do I register in the housing queue?

Register in the housing queue on our website

To register in the housing queue, you need to have your own e-mail address. After you have registrered and paid the annual queing fee of 305 SEK, you can start applying for accomodation. You can join the housing queue the year you turn 16.

Click here for more information in English 

Hur registrerar jag mig om jag har skyddade uppgifter?

Du som har skyddade uppgifter registrerar dig som vanligt. Dina uppgifter skyddas automatiskt.

Hur fungerar och när behövs en medsökande?

Du kan sammanräkna inkomst tillsammans med en medsökande om du på egen hand inte möter hyresvärdens inkomstkrav. Du kan endast ha en medsökande.

För att kunna sammanräkna era inkomster behöver personen du ska bo med (din maka, make eller sambo) vara registrerad som medsökande hos oss. Om din medsökande redan är registrerad i bostadskön behövs inget medsökandekonto.

Att endast vara registrerad som medsökande är kostnadsfritt men man får heller ingen egen kötid. En person som endast är registrerad som medsökande kan alltså inte på egen hand anmäla intresse på lediga bostäder.

Du kan inte sammanräkna kötid med din medsökande. Precis som när du söker bostad på egen hand är det din egen kötid som gäller.

Under fliken Konto på Mina sidor kan du lägga till och ta bort medsökande. Där visas även om en annan sökande vill lägga till dig som medsökande.

Läs mer om medsökande

Vilka boendetyper kan jag söka via er?

Totalt förmedlar vi nio boendetyper som på olika sätt är anpassade för dig som önskar bo där.

Vilka de olika boendetyperna är och hur de skiljer sig åt kan du läsa mer om på vår sida för boendetyper.

Vi har ingen särskild kö för de olika boendena. Alla som registrerar sig och betalar den årliga köavgiften står i en och samma bostadskö.

I vilka kommuner förmedlar ni bostäder?

Vi förmedlar bostäder i samtliga kommuner i Uppsala län samt i ett antal kranskommuner.

Inom Uppsala län förmedlar vi bostäder i kommunerna Uppsala, Enköping, Knivsta, Tierp, Håbo, Heby, Älvkarleby och Östhammar. Vi har även genomfört förmedlingsuppdrag i kranskommuner såsom Västerås, Sigtuna och Östhammar. Samtliga bostäder - oavsett kommun - publiceras på vår sida för lediga bostäder.

Notera att lediga bostäder-sidan visar samtliga lediga lägenheter i hela Uppsalaregionen. Använd filtreringen för att endast visa de lägenheter som går att hyra i den eller de kommuner du är intresserad av. Du kan även filtrera på storlek, hyresnivå, område, etc.

Via knapplänkarna nedan kan du läsa mer om hur det fungerar att söka bostad i Enköping, Knivsta och Tierp.

Hyra lägenhet i Enköping

Hyra lägenhet i Knivsta

Hyra lägenhet i Tierp

Hur anmäler jag intresse för en bostad?

Under Lediga bostäder kan du söka bland och anmäla ditt intresse för de bostäder som är lediga just nu.

För att kunna göra en intresseanmälan behöver du vara inloggad. Du kan ta bort din intresseanmälan när du vill, så länge du inte är först i kön efter att du tackat ja till bostaden.

Du kan anmäla intresse för hur många bostäder du vill, men anmäl bara intresse på bostäder vars kraven du uppfyller. Kraven framgår i bostadsannonsen och sätts av den aktuella hyresvärden.

Hur fungerar Digital inkomstverifikation?

Med Digital inkomstverifikation kan du göra ditt bostadssökande lite enklare. Genom att ansluta dig till tjänsten sparar du tid när du söker bostad samtidigt som du inte behöver ladda upp lönespecifikationer.

När du söker en bostad via oss kommer du behöva ladda upp vissa intyg som visar att du möter hyresvärdens krav för bostaden. De vanligaste intygen som våra hyresvärdar frågar efter är dina tre senaste lönespecifikationer. Genom att ansluta dig till tjänsten Digital inkomstverifikation slipper du ansvara för uppdateringen av dina inkomstuppgifter, då stora delar av den processen sköts automatiskt.

Läs mer här

Hur söker jag studentboende i Uppsala?

Du som är student eller ska börja studera på högskola, universitet eller yrkeshögskola kan söka studentboende via oss.

Under Lediga bostäder kan du filtrera och se vilka studentbostäder som är lediga just nu. När du får en studentbostad via oss behåller du din kötid.

Mer info om studentboende

Hur lång kötid behövs för att få en bostad?

Tiden det tar att få en bostad via oss varierar och beror på olika faktorer.

Ibland kan det räcka med några månaders kötid och ibland krävs att du varit registrerad i flera år. Hur lång tid det tar beror på olika faktorer som hyra, bostadens storlek, område och hur många som anmält intresse på bostaden. När du är inloggad och kollar på en bostadsannons kan du se din beräknade plats i kön.

En sak som kan vara bra att veta är att du kan anmäla intresse på flera olika boendetyper. Vi förmedlar bland annat studentbostäder, ungdomsbostäder, seniorbostäder och kollektivbostäder.

Hur kan jag se hur lång kötid jag har?

Du kan se din kötid genom att logga in på Mina sidor.

Din kötid visas i den grå informationsrutan efter rubriken ”I bostadskön sedan”.

Din kötid räknas från dagen du betalar din första köavgift. Om du stått i en annan bostadskö som tagits över av bostadsförmedlingen gäller din kötid från dagen du ställde dig i den andra kön. Om du står i flera köer som vi tagit emot är det alltid den längsta kötiden som räknas.

Kan jag överlåta min kötid?

Kötiden är personlig och kan inte överlåtas till en annan person.

Du kan inte överta någon annans kötid eller låta någon annan överta din kötid. Undantag gäller vid dödsfall.

Om den sökande avlider kan efterlevande make/maka eller sambo (enligt sambolagen SFS 2003:379) ärva kötiden. Som sambo behöver du ha varit folkbokförd på samma adress som den avlidne se senaste 6 månaderna för att kunna ärva kötiden.

Vad kostar det att vara registrerad i bostadskön?

Du betalar en årlig köavgift på 305 kronor för att vara registrerad i bostadskön.

Din köavgift gäller i 12 månader från ditt första betaldatum. Om du får en bostad via oss behöver du i vissa fall även betala en förmedlingsavgift.

Hur betalar jag köavgiften?

Du kan betala din köavgift med Autopay, Swish, inbetalningskort eller bankkort.

I samband med att du registrerar dig får du välja hur du vill betala din köavgift. Du kan betala via Autopay, med bankkort, Swish eller via ett inbetalningskort som skickas till dig via e-post eller post. Om du redan är registrerad kan du enkelt välja hur du vill betala köavgiften via Mina sidor.

Genom att vara ansluten till Autopay genomförs betalningen av din köavgift automatiskt. Köavgiften betalas när det är dags, cirka 30 dagar innan din aktuella betalningsperiod löper ut. Det enda du behöver göra är att hålla kortuppgifterna uppdaterade samt se till att det finns pengar på ditt konto. Med Autopay slipper du oroa dig för att missa betalningen av din köavgift och förlora din kötid. Tryggt och enkelt.

Om du inte betalar inom 60 dagar efter att din betalningsperiod löpt ut förlorar du din plats i bostadskön.

Vad händer om jag inte betalar köavgiften i tid?

Om du inte betalar din köavgift i tid blir du av med din plats i bostadskön och förlorar din kötid.

Genom att logga in på Mina sidor kan du välja hur du vill betala din köavgift. Om du inte betalar inom 60 dagar efter ditt betaldatum förlorar du din plats i bostadskön.

Vad är en förmedlingsavgift?

Förmedlingsavgiften är en engångskostnad som du betalar i samband med att du får en bostad via oss.

För vanliga bostäder ligger förmedlingsavgiften på 800 kronor. Du betalar avgiften efter att du skrivit på hyreskontraktet. För studentbostäder är förmedlingsavgiften 500 kronor. Du som tecknar ett tidsbegränsat hyreskontrakt, ett ”korttidskontrakt”, behöver inte betala någon förmedlingsavgift.

Är min betalning säker?

Alla betalningar via vår webb hanteras av Swedbank Pay på ett tryggt och säkert sätt.

All korthantering sker krypterat (SSL) och inga kortuppgifter lagras hos Uppsala Bostadsförmedling. För mer information om Swedbank Pay och deras tjänst, klicka här.

Hur bevakar jag bostäder?

Du kan skapa en bostadsbevakning under fliken Bevakningar på Mina sidor.
  • Logga in på Mina sidor och navigera till fliken som heter Bevakningar.
  • Använd filtret för att välja vilken typ av bevakning du är intresserad av. Du kan till exempel filtrera på bostadstyp, område, storlek, hyresnivå, o.s.v.
  • Namnge din bevakning och klicka på knappen "Skapa bevakning".

Bostäder som matchar din bevakning kommer att skickas till dig via e-post. Vi skickar högst ett bevakningsmejl om dagen.

När du är inloggad på Mina sidor kan du även se och hantera dina bevakningar. Du kan ha upp till fem bevakningar samtidigt och om du inte längre har behov av en bevakning kan du välja att avsluta bevakningen.

Erbjuds extra hjälp till personer över 65 år?

Du som fyllt 65 år erbjuds extra hjälp via telefon genom hela förmedlingsprocessen.

För att göra det ännu enklare för dig som fyllt 65 år erbjuder vi extra hjälp via telefon. Självklart är det helt frivilligt, men om så önskas finns vi där som stöd genom hela processen. Vi erbjuder hjälp med allt från registrering och val av betalningsmetod till intresseanmälningar och att tacka ja eller nej till en bostad.

Seniorbostäder är alltid publicerade i 8 dagar. Genom att ringa oss en gång i veckan på samma dag riskerar du inte att missa någon bostad. Om bostaden har en visning är den 5 dagar efter att bostaden avpublicerats från vår webb. Efter visningen har du två helgfria dagar på dig att tacka ja eller nej till bostaden.

Vad innebär hyresvärdarnas krav?

För att bli godkänd som hyresgäst behöver du uppfylla de krav som hyresvärden satt för bostaden. Kraven står i annonsen.

Hyresvärdarnas krav kan skilja sig åt och därmed kan kraven variera för olika bostäder. Kraven kan till exempel gälla inkomsttyp, inkomst av en viss storlek eller att du behöver vara en viss ålder. Hyresvärden kan även sätta särskilda kraven för sina bostäder, till exempel att rökning eller pälsdjur inte är tillåtet i bostaden.

Här kan du läsa mer om hyresvärdarnas krav

Hur avregistrerar jag mig från bostadskön?

Just nu finns två olika sätt att avregistrera sig på.

Vi tar bort en person från bostadskön om personen inte betalar sin köavgift inom 60 dagar efter sitt betaldatum. Om du inte vill stå kvar i bostadskön kan du alltså låta bli att betala köavgiften innan nästa betalningsperiod startar.

Du kan även avregistrera dig från bostadskön via Mina sidor. Under fliken Konto hittar du alternativet Lämna bostadskön. Om du avregistrerar dig kommer du bli av med din kötid och du kommer inte längre kunna söka bostäder. Du kan inte ångra dig efter att du avregistrerat dig.