Fysiska visningar- en vinst för både hyresvärdar och bostadssökande
19 juli 2024
Att flytta är ett av de viktigaste besluten man tar i livet. Men hur många är beredda att flytta till en bostad utan att ha sett den först?
I vår senaste NKI-undersökning framgår det tydligt att våra bostadssökande har ett starkt önskemål om att få se sina framtida bostäder på plats. Eller som en bostadssökande uttryckte det: "Man vill inte köpa grisen i säcken".
Vi har tittat på två variabler där vikten av att erbjuda fysisk visning blir särskilt tydlig: intresseanmälningar och kötid. All statistik i texten gäller vanliga successionsbostäder, alltså ej nyproduktion och studentbostäder.
Antalet intresseanmälningar ökar med visning
Diagrammet visar att bostäder med fysiska visningar får dubbelt så många intresseanmälningar jämfört med de utan fysiska visningar. Fler intresseanmälningar innebär sannolikt ett större urval av intresserade, något som ökar chansen att hitta en bostadssökande som uppfyller hyresvärdens krav. Att erbjuda fysiska visningar kan därför vara en strategisk fördel för hyresvärdar i att attrahera mer intresse och få sina bostäder uthyrda snabbare.
Sökande vill inte spendera kötid på fel bostad
Mediankötiden är mer än dubbelt så lång för bostäder med fysisk visning jämfört med de utan. Det är en tydlig indikation på att bostadssökande är mer benägna att använda sin samlade kötid på bostäder de kan uppleva på plats. Blivande hyresgäster vill vara säkra på att bostaden uppfyller deras behov och förväntningar, vilket en fysisk visning kan bekräfta. Från hyresvärdens perspektiv innebär en bostadssökande med lång kötid också potentiellt en långvarig hyresgäst, vilket kan leda till stabila hyresintäkter och minskad omflyttning.
Vad spelar hyran för roll?
En av de viktigaste faktorerna i bostadsletandet är hyresnivån. I statistiken ser vi att just hyran har en stor inverkan på antalet intresseanmälningar och den kötid som krävs. Föga förvånande generar en låg hyresnivå stort intresse. Dock spelar fysisk visning fortfarande en roll i att öka intresset och faktiskt också minska ompubliceringar. Bostäder med låg hyresnivå som erbjuder fysisk visning får fler intresseanmälningar och blir ompublicerade färre gånger än bostäder utan fysisk visning. I diagrammet nedanför ser vi exempelvis att ungefär var femte trea utan visning behöver ompubliceras trots förhållandevis låg månadshyra. Att jämföra med var femtionde vid visning.
Vinst för både hyresvärdar och bostadsökande
Även om hyresnivån fortsatt är mest avgörande, ser vi att fler bostadssökande väljer bort bostäder utan fysisk visning. Detta är en viktig signal från marknaden. Fler fysiska visningar är ett viktigt verktyg för att höja attraktiviteten hos både enskilda bostäder och hyresvärdar, samt förbättra kvaliteten på hela hyresmarknaden i stort. Från Bostadsförmedlingens perspektiv är det tydligt att fysiska visningar är en investering som gynnar både hyresvärdar och bostadssökande. Det bidrar till att hyresvärden stärker sitt varumärke och har större chans att få sina bostäder uthyrda, och att hyresgästen blir tryggare i sitt i val av bostad. Win win.